Pages Menu
Categories Menu

Posted by on Nov 13, 2014 in Events, Guest | 0 comments

Vocea îngerilor spune povești pe Arts United

Vocea îngerilor spune povești pe Arts United

Seda Bagcan

Seda Bagcan

Ca să înțelegi mai bine cum funcționează muzica asta, ar trebui să-ți imaginezi că ai descărca un program anume într-un computer, o aplicație care să-ți permită apoi să faci diverse lucruri, cum ar fi, de pildă, să îți schimbi viața. Turcoaica Seda Bağcan, artista despre care se spune că “a împrumutat vocea îngerilor”, a ajuns ieri în România, pentru concertul pe care îl va susține pe 15 noiembrie, de la ora 19.30, la Auditorium Pallady Hall din București. Cei care au ascultat-o cad de acord că vocea ei este ruptă din rai și asta nu este o metaforă, ci un fel de a spune că aceste sunete pot schimba gândurile, obiceiurile și viața celui care le ascultă.

Sunt chiar și studii care să confirme că Seda cântă pe frecvența fericirii. Îmi spune că muzica ei a fost testată de faimosul cercetător Masaru Emoto, specializat în studii asupra apei și cotat de New York Times pe lista celor mai vânduți autori ai lumii. Expusă la muzica ei, molecula de apă se transformă, adunând modele pozitive exact ca în experimentele cu binecuvântări pe care eu una le-am văzut cândva, demult, în documentarul What The Bleep Do We Know. Dacă apa este atât de sensibilă încât să „înflorească” la vorbe bune și să se „încrețească” la agresiuni, atunci avem la ce ne gândi o vreme. „Aveți grijă cum vorbiți între voi, având în vedere că trupul uman e 70 la sută apă!” – îmi amintesc un imperativ care m-a impresionat cândva.

Vorbește cu dragoste despre România, a vizitat deja de vreo trei ori Bucureștiul și a cântat pentru prima oară aici în urmă cu un an, în deschiderea conferinței autorului american Gregg Braden. La rândul său, Braden este pionier într-un domeniu ce unește știința cu spiritualitatea. De peste douazeci de ani, cercetează sate aflate pe culmi de munte, mânăstiri îndepărtate și texte uitate, pentru a le descoperi secretele eterne, care ar putea demonstra că avem noi înșine puterea de a preveni bolile și îmbătrânirea. Sunt mulți cei care caută adevărul, îmi spun…

Și mai interesant în cazul turcoaicei Seda Bağcan este că l-a impresionat pe faimosul Kitaro, compozitor și pianist japonez, recunoscut ca pionier în muzica New Age, câștigător al premiilor Grammy și Golden Globe. O ofertă de mare prestigiu, gândind că japonezul a câștigat prestigiosul Golden Globe din colaborarea cu Oliver Stone pentru “Heaven & Earth”, un film cu Tommy Lee Jones, lansat în 1993. Kitaro are nu mai puțin de 15 nominalizări la premiile Grammy, dar a câștigat trofeul în anul 2000, cu albumul “Thinking Of You”, care a urcat, de altfel, pe locul 23 în Top Billboard New Age.

La fel de interesant este, poate, și faptul că Seda Bağcan este la treia generație într-o prestigioasă familie de importanți muzicieni. Mătușa ei, Selda Bağcan, un super-star folk al anilor 70, supranumită cândva Joan Baez a Turciei, s-a consacrat ca o voce contestatară, revoluționară, care a schimbat conștiințe și mentalități. Tatăl Sedei, mama, unchii, frații și chiar și verii ei sunt muzicieni cu faimă. Spectacolul ar trebui să fie interesant… Ar mai fi de spus, deci, că biletele pentru acest concert au fost puse în vânzare pe www.bilet.ro.

 

Evantia Barca, reprezentantul Arts United, alături de artista din Turcia Seda Bagcan și de Andreea Făgăraș, reprezentant A-MA Events, organizatorul concertului de la București

Evantia Barca, reprezentantul Arts United, alături de artista din Turcia Seda Bagcan și de Andreea Făgăraș, reprezentant A-MA Events, organizatorul concertului de la București

Rep. Sunteți supranumită “vocea îngerilor”, iar muzica dvs promite schimbare, iluminare și vindecare. Sigur că avem, fiecare, diverse reprezentări și teorii referitoare la îngeri, dar aș dori să știu opinia dvs. Ce sunt îngerii, de fapt?

Seda Bağcan. Atunci când cânt, închid ochii și mă duc într-un spațiu anume, un spațiu în care îngerii sunt alături de mine și în care este liniște și pace, un loc în care simți fericire și lumină, simți că orice este posibil acolo. Atunci eu devin un simplu canal, prin care acest spațiu special devine accesibil celorlalți. Îngerii? Îngerii îmi sprijină muzica și o înzestrează cu strălucire. Ce sunt îngerii mă întrebi? S-ar cuveni, poate, o explicație mai lungă. O să spunem acum doar că îngerii sunt energie. Și tu ești energie! Și ești înconjurată de îngeri. Nu-i poți vedea, nu-i poți atinge, dar îi poți simți. Îți poți apropia îngerii dacă îți pui nădejdea în ei. Le-o ceri, iar ei vin să te ajute. Dacă îți dorești ceva de la Univers, trebuie să știi că îți va fi dat. Întotdeauna și oricare ar fi lucrul cerut. Trebuie doar să ceri sprijinul unui înger, iar el îți va veni în ajutor.

Trebuie doar să spui ce anume dorești să creezi și ce anume dorești să ai în viața ta și să fii sigur că dorința ți se va împlini. Ei vor veni să o pună în practică. Poate că n-ai să vezi, dar ai să simți asta în suflet, ai să o știi cu inima. Dacă dorința nu ți se împlinește, atunci îți rămâne doar să ai încredere. Poate că nu este cel mai bun drum pentru tine sau poate că nu a venit momentul potrivit să ți se dea ce ai cerut. Sau poate că sufletul tău este chinuit de tristețe și de îndoieli. Dacă ai îndoieli, totul se amână, pentru că emoțiile negative te deconectează de la Univers. Dacă simți ură, dacă simți frică, mânie sau îndoială, atunci vei știi că nu mai ești conectat și vei înțelege că nu mai poți auzi răspunsurile care îți sunt trimise de sus. Frica trebuie oprită. Ura trebuie oprită.

Când dorim ceva, o cerem. Iar mai apoi începem să plănuim, să facem calcule, să ne îngrijorăm, să fim tensionați, iar mintea rămâne mereu în funcțiune, mereu ocupată să macine toate aceste gânduri. Nu poți crea lucruri în asemenea condiții și nici nu poți auzi răspunsuri. Meditația ar fi o metodă de a opri acest șuvoi al gândurilor. Dar aceasta nu este o cale pentru oricine. Poți pune întrebări și uneori poți primi răspunsurile dacă te duci în natură. Sau poți primi răspunsurile în vise. Înveți, înveți mereu, iar la un moment dat începi să înțelegi. Pentru fiecare om din această lume există o cale. Poate că unii trebuie să urce un munte, alții să meargă pe bicicletă, alții să studieze. Important este ca fiecare om să-și găsească propria cale, și atunci va trăi mulțumit și fericit pe lume.

Deciziile, la rândul lor, sunt importante. Iar eu am decis să fiu fericită. Răspunsul la această întrebare ar putea fi ceva mai simplu de fapt. Seda însemnă, în turcă, voce, iar Badgean – cântece sfinte. S-ar traduce „Vocea care cântă cântece sfinte”.

Rep. Există greșeli pe care le-ai putea face, astfel încât acești îngeri, aceste surse de energie benefică să se îndepărteze de noi? Eu, de pildă, fumez cam mult…

Seda Bağcan: Ca să mă refer strict la exemplul acesta, cu fumatul, sigur că nu este cea mai chibzuită ocupație. Corpul nostru este un dar care ni s-a dat și trebuie să avem mare grijă de el, să-i oferim mâncare bună, să-l păstrăm curat și să-l lăsăm să respire. Fumatul reprezintă un mesaj puternic trimis trupului, ceva de genul “nu te iubesc și nu te respect”. Iar trupul, firește, ar putea fi dezamăgit, iar dacă el este dezamăgit, poate avea diverse reacții. Totuși, dacă rămâi veșnic echilibrat, este foarte posibil să nu se întâmple nimic rău de fapt.

Decizia de a fi fumător ar trebui dublată de o mare grijă pentru minte. Pentru că principalele consecințe sunt în minte și tocmai de acolo s-ar putea să plece, la un moment dat, comanda greșită. Dacă decizi să fumezi, trebuie să ai mare încredere în mintea ta. Acolo se află tabloul de control și de acolo pleacă toate cele care ajung să se vadă, mai devreme sau mai târziu, și fizic.

Rep. Se spune că muzica dvs schimbă vieți, că aduce pace și lumină în suflete și chiar am citit pe undeva că opera dvs a fost testată de faimosul cercetător Masaru Emoto, specializat în studii asupra apei și cotat de New York Times pe lista celor mai vânduți autori ai lumii. Expusă la muzica dvs, molecula de apă se transformă, adunând modele pozitive exact ca în experimentele cu binecuvântări pe care eu una le-am văzut în documentarul What The Bllep Do We Know…

Seda Bağcan: Sunt inginer electronist și voi încerca să vă dau un răspuns pe măsură: mantrele sunt ca niște programe introduse într-un câmp, care oferă chei către schimbări în viață. Ca să înțelegeți mai bine cum funcționează aceste mantre, imaginați-vă că ar fi niște programe pe care le downloadezi într-un computer și apoi le poți utiliza pentru a-ți îmbunătăți viața. Downloadezi mantrele în câmpul tău energetic și funcționează. Primești o astfel de mantră, un astfel de program, iar el va deschide o ușă, va deschide o cale către un bine pe care, o dată ce l-ai identificat, vei ști de acum încolo să-l cauți. Poate că nu se întâmplă imediat, poate că veți găsi drumul peste ani, însă veți ști că un astfel de loc există și, o dată ce ați ajuns acolo cândva, va fi întotdeauna ușor apoi să vi-l reamintiți.

Mantrele funcționează în câmpul energetic al unui individ, funcționează în sufletul colectiv, sunt metode testate de mii de ani și nu dau greș niciodată. Se spune că există o frecvență anume pentru fiecare element din Univers, una anume pentru tristețe și alta pentru fericire, una pentru veselie și alta pentru regrete. În dialog cu fiecare dintre acestea, mantra este glasul sacru, un sunet, o silabă sau o serie de cuvinte investite cu putere psihologică și spirituală. În această lume totul vibrează, până la nivel subatomic, iar mantrele pot interfera cu aceste vibrații, pentru a influența conștiința. Dacă primești o singură sesiune de mantre, așa cum se va întâmpla în cazul acestui spectacol, ea va reprezenta o cheie pe care cu siguranță o vei folosi cândva. Este o deschidere, o ușă, o cale.

Cei care vor auzi această muzică pentru prima dată, o vor simți în suflet, iar inima lor va rămâne deschisă. Vor ajunge la un nivel mai înalt și vor ști că există și o asemenea opțiune. Pentru cei care tratează ceva mai serios această temă, este recomandat să audă mantre vreme de 40 de zile. Dacă le asculți vreme de 21 zile, reușești să-ți însușești noi obișnuințe. La 40 de zile vei înlocui vechile obiceiuri cu cele nou învățate. La 100 de zile, îți poți schimba caracterul. Iar la 1000 de zile – devii una cu ele.

Rep. Muzica dvs. are, dincolo de toate, valoare culturală, estetică…

Seda Bağcan: Da, să spunem că dincolo de asta, spectacolul acesta este unul frumos. Muzica a fost întotdeauna drumul meu. Provin dintr-o familie de muzicieni. Părinții, mama, tatăl, toți au făcut muzică, mulți dintre ei cu ecouri internaționale. La vârsta de șase ani cântam la pian și am avut primul concert, acompaniată de Orchestra Radiodifuziunii din Ankara. De-a lungul timpului am cântat operă, jazz, am și compus jazz, simfonic sau chiar și pop uneori. Mai târziu am stiudiat ingineria electronică și m-am gândit să folosesc aceste cunoștințe în relație cu alt domeniu care a fost dintotdeauna una dintre principalele mele teme de cercetare: sănătatea umană.

Acum îmbin elemente din terapiile ultra-performante contemporane cu tehnici străvechi sufi. În perioada unei specializări în Germania am participat la cursuri de yoga, unde m-am deprins cu sunetele mantrelor, pe care le-am experimentat inițial în propria viață. Nu eram într-o perioadă tocmai fericită atunci, iar aceste mantre m-au ajutat mai întâi să-mi schimb mie drumul. Apoi am primit solicitări din întreaga lume pentru astfel de curățări. M-am inspirat pentru muzica mea din mantrele yoga Kundalini, combin teme și ritmuri estice și vestice, redate pe instrumente tradiționale turcești. Spectacolele mele sunt întotdeauna gândite într-o cheie terapeutică, astfel încât vă puteți aștepta să simțiți o stare profundă de relaxare, să vi se curețe câmpul energetic, să vă reprogramați mintea și să vă deschideți inima către noi posibilități, către noi moduri de a trăi.

Construim o poartă muzicală prin care să intre iubirea necondiționată, acel gen de iubire care apare doar în inimi și suflete senine. Am demarat acest turneu tocmai pentru a le reaminti oamenilor că vom putea aduce pacea în lume numai dacă aducem pacea în sufletele noastre. Sunetele, muzica… sunt instrumente extraordinare pentru a construi un spațiu sacru al creației. Ne propunem, la fiecare concert, să aducem un moment special de liniște pentru toți cei care vin să ne vadă.

Seda Bagcan

Seda Bagcan

Rep. Sigur că putem găsi oriunde informații despre cultura sufi, însă mi-ar plăcea să știu care sunt acele principii care s-au potrivit cu viziunea dvs asupra lumii și a muzicii…

Seda Bağcan: Principalul principiu sufi este că suntem una cu universul. Când înțelegi asta foarte profund, foarte adânc în sufletul tău, atunci poți crea orice. Tradiția sufi vorbește despre ceea ce vorbesc toate celalte religii, toate celelalte înțelepciuni, toate celelalte insrtumente de cercetare. Poate că nu se înțelege prea bine asta deocamdată. Sunt multe ritualuri, sufi este o învățătură fără sfârșit. Dar, atunci când simți cu adevărat că ești una cu universul, atunci știi absolut totul. Și când înveți cu adevărat lecția umilinței, care este foarte importantă pentru sufism, așa cum este importantă pentru oricare dintre celelalte tradiții inițiatice.

Mesajul este că trebuie să creezi cu inima și să creezi propriile legi în univers. Poate că sună cam complicat, dar este o poveste despre microcosmos și macrocosmos. În macrocosmos, noi suntem microcosmosul, entități în interacțiune, entități care interferează. Dacă te simți separat, dacă simți că nu ești conectat cu nimeni, ești pierdut. Oricare ar fi cultura, credința, culoarea, trebuie să înțelegem că suntem conectați. Și doar așa vom putea trăi fericiți și în armonie, într-o lume în continuă schimbare.

Rep. Ați început o colaborare cu faimosul compozitor și pianist japonez Kitaro, recunoscut ca pionier în muzica New Age, câștigător al premiilor Grammy și Golden Globe…

Seda Bağcan. Compozitorul japonez Kitaro a vizitat Istanbulul anul trecut, pentru un concert din cadrul proiectului Symphonic World Tour, și, profitând de faptul că un membru al staff-ului lui îmi era apropiat, am obținut o întâlnire. Am avut bucuria să-l întâlnesc și să-i prezint câteva dintre albumele mele, iar el, care la rândul său poate un mesaj al păcii și al luminii, a fost foarte încântat. Am vorbit puțin și despre viața mea și despre misiunea mea. A fost interesat de toate proiectele despre care i-am vorbit și și-a dorit să avem câteva drumuri împreună.

A început prin a-mi recomanda să-mi schimb casa de dicuri pentru distribuitorul internațional al albumelor lui, Domo Music Group. Am făcut într-una din lunile trecute o vizită în Statele Unite și am semnat acest contract, de care sunt foarte mulțumită. Mi-am început colaborarea cu Domo Records, iar acum punem la punct detaliile pentru o colaborare muzicală cu Kitaro

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *