Pages Menu
Categories Menu

Posted by on Jun 10, 2019 in Arts | 0 comments

Virginia Zeani: o legendă din Mureș aplaudată încă o dată de lumea artistică internațională

Virginia Zeani: o legendă din Mureș aplaudată încă o dată de lumea artistică internațională

Soprana Brigitta Kele, membră a ansamblului Deutsche Oper am Rhein Düsseldorf

FOTO: VIRGINIA ZEANI FESTIVAL | Valentin Masca

Lumea operei nu are frontiere, marii artiști i-au aparținut întotdeauna omenirii, iar directorii de casting ai marilor teatre, de la Covent Garden la Metropolitan, sunt, înainte de toate, niște călători, care colindă festivalurile internaționale în căutarea unor revelații. Din această perspectivă, o competiție care-și câștigă prestigiul devine un punct fix pe agenda anuală a celor care contează, iar vocile tinere de la toate teatrele și universitățile lumii, din Coreea de Sud în Brazilia, urmăresc  la rându-le acest calendar, pentru a-și spori șansele de ascensiune. Visând la marile voci, cine știe, Renée Fleming, Anna Netrebko sau Monsterrat Caballé. Și-a asumat o astfel de misiune orașul Târgu Mureș, cu Festivalul Regal de Operă Virginia Zeani, încheiat pe 9 iunie, un eveniment aflat la cea de-a treia ediție, care omagiază parcursul de excelență al uneia dintre cele mai mari legende ale României: soprana Virginia Zeani.

Festivalul Regal de Operă “Virginia Zeani” s-a impus ca singurul eveniment major dedicat artei lirice în Transilvania și unul dintre cele trei concursuri de canto importante la nivel național. Iar numele cu rezonanță ale lumii lirice mondiale sunt asociate acestui eveniment, fie că întregesc afișele sau listele profesionale de invitați, fie că sunt ambasadori ai acestui festival în lume.

Peter Kolcsar, Directorul Artistic al festivalului, alături de Soprana Nelly Miricioiu pe scena Palatului Culturii din Târgu Mureș

“Prezența (caldă, empatică, prețioasă) a sopranei Nelly Miricioiu a conferit prestigiu și greutate întregului eveniment. Atât recitalul care a deschis Festivalul, cât și cursurile de măiestrie au însemnat contactul cu una dintre cele mai fermecătoare artiste, dar și cu unul dintre cei mai generoși oameni. Concertul viitoarelor vedete ale teatrului liric de la Opera Maghiară din Cluj-Napoca a fost încununarea unei săptămâni alături de Nelly Miricioiu, o săptămână alături de una dintre marile soprane ale lumii, în omagiul alteia, a cărei lumină încălzește Festivalul: Virginia Zeani”.

Marius Constantinescu, realizator de televiziune, amfitrion al evenimentului

Soprana Nelly Miricioiu, în prezent metor al programelor de canto organizate de Teatrul Regal Covent Garden, este, fără îndoială, un imens câștig în palmaresul acestui festival și un incontestabil gir de excelență pentru acesta. Ca și Virginia Zeani, Nelly Miricioiu s-a născut n România, însă marea glorie a câștigat-o în lume. Începând din 1982, când a fost primită cu ovații pentru prima dată la Opera din Glasgow, în rolul Violetei din Traviata. De atunci începând, cariera sa artistică a fost permanent întâmpinată cu superlative, deopotrivă de critică și de public, iar mai târziu, exigențele pedagogice au făcut din cursurile ei oportunități miraculoase de ascensiune, căutate cu emoție de tinerii artiști din toată lumea.

A fost descrisă cu superlative absolute de întreaga presă internațională, de la New York Times și Evening Standard sau BBC, la Times și Opera Magazine. Criticii i-au apreciat vocea de cristal, aflată într-un subtil echilibru între o tehnică unică și o spontaneitate seducătoare, cărora le dau sens și profunzime o prezență scenică impecabilă și un har dramatic unic. Urcă în continuare și pe scenă, confirmând încă o dată și încă o dată statutul său privilegiat, de divă a lumii. Este o artistă a cărei versatilitate de expresie vocală este întrecută doar de ușurința de a trece, alături de public, uneori în cadrul aceluiași spectacol, printr-o vastă gamă de stări de spirit – de la suspiciune, la speranță, de la iubire sau ură, la bucurie, mândrie, uneori o furie amară și chiar nebunie.

Peter Mario Katona, alături de Larisa Gergieva sau Pal Christian Moe, in juriul editiei de anul acesta a festivalului

Peter Mario Katona sau șansa României de a găsi o nouă Ileana Cotrubaș

Printre cei care au venit anul acesta la Târgu Mureș s-a numărat și Peter Mario Katona, directorul artistic sub conducerea căruia a fost montat la Covent Garden spectacolul “Turandot”, în regia lui Andrei Şerban, și profesionistul care a contribuit la ascensiunea unor mari soprane ale României, ca Ileana Cotrubaș sau Angela Gheorghiu. Mulți dintre marii artiști lirici ai României au colaborat cu Peter Mario Katona, cu atât mai mult cu cât rădăcinile transilvane ale acestuia l-au încurajat, probabil, să păstreze, vreme de zeci de ani, legături strânse cu țara. De altfel, Angela Gheorghiu îi dedica un capitol special în cartea sa autobiografică “A Life for Art”: “Născut în Germania și cu rădăcini ungurești și românești, Peter Mario Katona este cu adevărat un cetățean al lumii. În 1990, am participat la o primă audiție la Covent Garden. Am cântat acompaniată de un pianist și l-am nauzit pe Peter Mario Katona întrebându-mă: v-ar plăcea să cântați La Boheme la noi? A coborât către scenă, m-a îmbrățișat. După câteva săptămâni aveam deja un contract. Primul meu contract real“.

Probabil că Peter Mario Katona a păstrat o nostalgie legată de România, așa cum spunea Angela Gheorghiu. Oricum, a păstrat relații constante cu țara începând din în 1969, când a văzut, la Cluj „Nabucco”, montat pe atunci la Opera Maghiară, cu soprana Julia Varady. A invitat-o la Frankfurt pentru o audiție și acesta a fost un strălucit început de drum. Peter Mario Katona a colaborat, de asemenea, cu  Alexandru Agache sau Leontina Văduva care câștigase concursul din Toulouse, sau, în prezent, cu Ștefan Pop, Teodor Ilincăi, Anita Hartig sau Tatiana Lisnic. De vreme ce artiștii de operă aparțin lumii, procesul de selecție este și el unul global, astfel încât Peter Katona își petrece timpul călătorind în căutare de talente, de cele mai multe ori ca membu al echipelor de jurizare întrunite pentru cele mai mari festivaluri ale lumii.

“În fiecare an sunt atâtea debuturi la Covent Garden, că abia atunci când văd programele noastre realizez câte stele am descoperit. Lucrăm mai ales cu artiști invitați, iar angajările le facem pe maximum doi ani. La Covent Garden nu există rezidenți. Colaborăm atât cu artiști britanici, cât și cu cei mai buni cântăreți din lume. De asemenea, colaborăm cu cei mai buni tineri, cu noile noastre descoperiri”, spunea, cândva, Peter Mario Katona.

În căutare de talente s-au aflat la Târgul Mureș, anul acesta, și alții, printre care Pal Christian Moe, consilier artistic al Operei Naționale Norvegiene, un profesionist cu o vastă experiență de administrator artistic, director de casting pentru numeroase teatre de operă ale lumii, de la Opera Națională din Paris și Chicago sau cea din Munchen. Sau Larisa Gergieva, decorată pentru merite culturale, artist al poporului în Rusia și consilier al celor mai importante teatre de operă ale lumii. La rândul său un mare prieten al Româîniei, Larisa Gergieva este director artistic al mai multor instituții culturale de prestigiu din Finlanda, Rusia, Ucraina și Republica Osetia de Nord-Alania, printre care și Academia Mariinsky pentru Tinerii Cântăreți de Operă.

Soprana Paula Iancic, absolventă a Academiei de Muzică “Gheorghe Dima” din Cluj Napoca, a câștigat Marele Trofeu “Regele Mihai I” în cadrul celei de-a treia ediții a prestigioasei L’Assoluta Virginia Zeani Royal Voice Competition.

“L’Assoluta Virginia Zeani Royal Voice Competition” 2019. Consecvent misiunii asumate de a descoperi și promova noi talente, concursul de canto, jurizat într-o componență internațională de elită, a confirmat, și anul acesta, harul și pregătirea unor noi voci ale operei mondiale. “M-am bucurat să descopăr că nivelul Concursului a crescut în mod evident. Misiunea juriului a fost, cu siguranță, una dificilă, dar cred că deciziile acestuia au fost salutate în unanimitate”, spune Marius Constantinescu. Soprana Paula Iancic, absolventă a Academiei de Muzică “Gheorghe Dima” din Cluj Napoca, a câștigat Marele Trofeu “Regele Mihai I” în cadrul celei de-a treia ediții a prestigioasei L’Assoluta Virginia Zeani Royal Voice Competition. Fosta membră a Studioului de Operă de la Bayerische Staatsoper, Paula Iancic este colaboratoare a operelor din Cluj, Iași și Timișoara, a Orchestrei de Stat București, a Filarmonicii de Stat Arad sau a Filarmonicii din Cluj-Napoca. Printre laureații ediției s-a numărat soprana Nadia Cerchez, absolventă a Academiei de Muzică, Artele Spectacolului și Arte Plastice din Chișinău (Premiul I), alături de doi absolvenți ai Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti, mezzosoprana Florentina Soare  (Premiul II) și tenorul George Ionuț Vârban (Premiul III).

Virginia Zeani, omagiată la Târgu Mureș

Virginia Zeani, ”prima donna assoluta” de la Scala

Marele merit al acestui festival, însă, este, cel mai probabil, acela de a aduce la cunoștința publicului larg numele uneia dintre cele mai valoroase artiste ale României, care s-a născut în Solovăstru, un sătuc din Mureș. Despre Virginia Zeani se știau nemeritat de puține până acum, dincolo de mediile academice și de strălucirea candelabrelor din sălile de operă. Poate pentru că, așa cum îi place să spună, a avut, de fapt, trei vieţi: una în România, până la 21 de ani, alta în Italia, până la 55, şi a treia în Statele Unite, ca profesoară emerită de muzică la Universitatea Indiana. De-a lungul a 30 de ani de strălucită carieră artistică a reușit să uluiască o întreagă lume.

A fost remarcată într-un memorabil turneu programat în Marea Britanie n 1953, ca parte dintre manifestările publice dedicate încoronării Reginei Elisabeta a II-a a Angliei. A fost decorată de Regele Farouk al Egiptului pentru merite culturale și chiar a cântat la logodna acestuia, aplaudată, printre alții, și de faimosul prinț Ali Khan și de frumoasa prinţesă Fawzia, sora regelui Farouk, prima soţie a şahului Persiei. A contribuit la începuturile Şcolii de Operă din Noua Zeelandă, alături de regizorul Raymond Hawthorne şi de dirijorul şi profesorul de muzică Eliano Matteozzi Petralia și a fost, vreme de 30 de ani, profesor emerit al Universității din Indiana, Statele Unite. A contribuit la începuturile Şcolii de Operă din Noua Zeelandă, alături de regizorul Raymond Hawthorne şi de dirijorul şi profesorul de muzică Eliano Matteozzi Petralia și a fost, vreme de 30 de ani, profesor emerit al Universității din Indiana, Statele Unite. În prezent, Virginia Zeani, care are 93 de ani, trăiește în Statele Unite, undeva, pe un țărm al Atlanticului, ferit de ierni aspre și doar din când în când vizitat de uragane capricioase…

Locuința în care s-a născut și a copilărit soprana născută în România a funcționat în ultimii ani ca dispensar al satului. În cadrul acestui proiect, care ar putea fi finalizat în următorii doi ani, casa urmează să fie restaurată intergral și va deveni o destinație culturală și turistică.

Un muzeu în casa Virginiei Zeani din Solovăstru

Organizatorii Festivalul Internațional de Operă “Virginia Zeani” au lansat, anul acesta, un apel public solicitând sprijin pentru amenajarea casei memoriale Virginia Zeani din Solovăstru, satul natal al sopranei năcute în Transilvania. Asociația “Together on Top”, organizatoarea Festivalului Regal de Operă “Virginia Zeani”, în parteneriat cu autoritățile locale din Solovăstru, a inițiat, încă din anul 2018, un proiect comun de înființare a „Casei memoriale Virginia Zeani”. Locuința în care s-a născut și a copilărit legendara soprană născută în România a devenit dispensarul satului.  În cadrul acest proiect, casa urmează să fie restaurată intergral și va deveni o destinație culturală și turistică.

„Tosca” de Puccini, o montare într-o componență internațională de elită, a încheiat cea de-a treia ediție a Festivalului Regal de Operă “Virginia Zeani”, eveniment care s-a desfășurat, în perioada 31 mai – 9 iunie, în orașele Târgu Mureș, Reghin și Cluj.

Sub bagheta dirijorului Vladimir Lungu – colaborator al Operei Naţionale Române din Cluj-Napoca, profesor la Conservatorul de Stat “Dokuz Eylül” și colaborator permanent al Operei de Stat din Izmir – Orchestra și Corul Operei Maghiare din Cluj au acompaniat, pe scena Teatrului Național din Târgu Mureș, artiști aclamați pe scenele europene, de la italienii Luciano Ganci și Francesca Tiburzi, la Michele Kálmándy (Ungaria) și Zoltán Nagy (Viena).

Aclamați pe scenele europene, italienii Luciano Ganci și Francesca Tiburzi au fost intampinati cu ovatii si aplauze de publicul din Târgu Mureș

Corul Operei Maghiare din Cluj Napoca, în cadrul Festivalului Virginia Zeani

Cu o voce asociată adesea cu cea a legendarei soprane Mirella Freni, Brigitta Kele și-a început cariera cu rolul Mimi din “Boema”, dar a fost aplaudată în variate ipostaze, de la rolul Desdemonei din “Othelo”, al Neddei din “Paiațe” – de Ruggiero Leoncavallo, sau în rolul Micaela – din opera “Carmen” de Georges Bizet.

“Festivalul s-a născut din dorința de a omagia personalitatea copleșitoare a Virginiei Zeani, al cărei parcurs artistic relevă un sublim model de conduită scenică. Este destinul unei tinere care, la vârsta de 13 ani, a pornit să-și înfrunte viața dintr-un sat transilvan, ajungând ”prima donna assoluta” și diva adorată a marilor teatre ale lumii. Concursul de canto L’Assoluta Virginia Zeani le oferă tinerilor artiști oportunitatea confruntării cu un juriu de calibru internațional și ocazia rară de a-și șlefui interpretarea vocală sub îndrumarea unor mari artiști, ce conduc cursurile de măiestrie incluse în programul festivalului”, spune muzicianul Péter Kolcsár, Director Artistic al Festivalului.

Realizatorul de televiziune Marius Constantinescu este, în fiecare an, un minunat amfitrion al acestui eveniment

Opera Sacra, la Biserica Catolică Sfântul Ioan din Târgu Mureș. Printre participanți, George Boches și Nagy Bertold – elevi ai Școlii Zeani, alături de mentori ai acestui program, Marian Someșan și Madaras Ildiko, care vor cânta alături de Corul Școlii Zeani. Invitați speciali sunt Ioana Lirca Moldovan – oboi – și Maria Antonia Someșan – organist. În spectacol vor fi incluse lucrări de Händel, Bach, Mendelssohn, Marcello, Mozart, Stradella, Brukner sau Bizet.

Vreme de zece zile, Festivalul Regal de Operă “Virginia Zeani” a găzduit spectacole de înaltă ținută, masterclass-uri sau premiera mondială a unui proiect hibrid – foarte aclamata operă rock “Cruel”, o compoziție a muzicianului Tibor Molnar, în regia lui Cezar Ghioca.

Spectacolul “Cruel” reunește, într-un proiect experimental, câțiva artiști cu voci excepționale, de la Alexandru Arnautu Vraciu – cunoscut publicului larg în urma aparițiilor impresionante în emisiuni de televiziune precum Vocea României sau XFactor, sau artista de operetă Raluca Stoica – a cărei voce extraordinară, testată în musical, jazz, pop-rock sau canto clasic, a fost aplaudată, la Teatrul de Operetă și Musical „Ion Dacian” din București, în rolul Doica în musicalul „Romeo și Julieta”, în regia lui Kerényi Miklós Gábor, sau în rolul Madame Giry din musicalul „Fantoma de la Operă” de Andrew Lloyd Webber.

Compoziția este semnată de Tibor Molnar, membru al filarmonicii din Târgu Mureș și, totodată, fondator al trupei rock The Harriers.

Muzicologul Luminita Arvunescu, realizator de emisiuni Radio România Muzical, lături de câștigătoarea Trofeului acestei ediții, soprana Paula Iancic

Orchestra și Corul Operei Maghiare din Cluj Napoca

Acest festival este unul de elită, singurul festival de operă din Estul Europei și, cu siguranță, unul dintre cele mai importante evenimente dedicate muzicii culte care se organizează în România. Sperăm ca, începând de la ediția viitoare, să dezvoltăm programe mai complexe pentru Cluj-Napoca și să putem prezenta mesajul sopranei noastre mureșene, Virginia Zeani, și publicului din București“
Marian Jurgiu, Director General al Festivalului Regal de Operă “Virginia Zeani”

Lucia Moldovan, director executiv al festivalului, alături de amfitrionul Marius Constantinescu

Opera rock Cruel

Opera rock Cruel

Evantia Barca, Director de Comunicare al Festivalului Regal de Operă Virginia Zeani

Actrița Steliana Bălăcianu, prezentator în cadrul festivalului

”Trofeele Festivalului de Opera Virginia Zeani sunt realizate după un concept semnat de artistul David Morar si au prins viață în mâinile bijutierilor de la Sabion. Ele surprind cele doua planuri existențiale: trecerea din neființă întru ființă, și de aici, zarbind prin vortexul vieții înspre cel de-al doilea mare salt, saltul calitativ si implinirea vocatiei. În realizarea acestor distincții,artiștii de la Sabion au folosit aur,argint si bronz, pentru a transpune în bijuterie portretul spiritual al marii noastre soprane.Toate cele 3 trofee au fost realizate manual”

În realizarea acestor distincții artiștii Sabion au utilizat aur, argint și bronz pentru a transpune în bijuterie portretul spiritual al marii noastre soprane. Toate cele trei trofee au fost realizate manual.

Andy Ghost

O splendidă reverență adusă Virginiei Zeani

FESTIVALULUI REGAL DE OPERĂ “VIRGINIA ZEANI”

CO-PRODUCĂTOR: TVR

PARTENERI: Primăria Municipiului Târgu Mureș

Consiliul Județean Mureșa

Instituția Prefectului – Județul Mureș

Festivalul se bucură de sprijinul SABION

PARTENERI MEDIA: Radio Romania Muzical, Agerpres, Radio România Cultural, Radio Târgu Mureș, Clasic Radio, Ziarul MetropolisReporter Global, Modernism.ro, Népújság, Zile și Nopți, Szabadsag, Feeder, Cluj Today, Transylvania Today, Up News, BuzzNews, Via Cluj TV, Cluj Insider

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *