Pages Menu
Categories Menu

Posted by on May 9, 2014 in Arts, Trends, Urban | 0 comments

Trei milioane de voturi într-o lună pentru un tip care nu există: Banksy

Trei milioane de voturi într-o lună pentru un tip care nu există: Banksy

Screen Shot 2014-05-09 at 20.22.54

Ca să vă faceți o idee cu privire la cine e Banksy (dacă s-ar întâmpla să nu știți prea bine) e suficient, probabil, să spun că  e un tip care și-a făcut pagina personală de Facebook la începutul lui martie, anul acesta, și are până acum trei milioane de fani. O performanță remarcabilă pentru un artist vizual, și încă unul despre care mulți cred că nici nu există!

Până la urmă, Banksy e un fel de joc de societate, inventat pe undeva, prin undergroundul din Bristol și împrăștiat apoi de o armată de fani disciplinați în toată lumea. The New Yorker, Los Angeles Times, The Independent… întreaga presă mondială de calibru pare prinsă în acest joc, cu suficient entuziasm cât să începi să dai crezare și bănuitorilor care mizează pe teoria conspirației! Ceea ce, în cuvinte mai mici, ar însemna o excelentă campanie de marketing și comunicare. “Lui Banksy îi place pizza, are un dinte de aur și unul de argint… sau nu, poate că este vorba doar de un cercel de argint… este un anarhist verde care se plimbă într-un SUV cu șofer. S-a născut în 1978, sau poate în 1974, în Bristol, sau poate în Yate“… cam asta este ce poate spune presa despre el.

Un apropiat de-al lui a făcut, pentru The New Yorker, cea mai importantă dezvăluire de până acum: “poartă tricouri, pantaloni și pantofi sport și toate sunt pătate de picături de vopsea albă”. Nimeni nu i-a fotografiat vreun prieten, nimeni nu pare să-l fi văzut vreodată, toată lumea, însă, vorbește despre el. Și vinde! Până în 2009 reprezentat de Steve Lazarides, un proprietar de galerie din Londra, care a devenit la rândul lui celebru în urma acestei colaborări.

Lucrările lui Banksy se vând acum cu sute de mii de euro sau milioane, a luat câteva premii pe care, desigur, nu s-a prezentat să le ridice, a reușit să vopsească niște autobuze de la Londra, lucrări care, deși erau frumoase, i-au enervat pe polițiștii locali. E anti-sistem, anarhist, revoluționar…

Lumea se înghesuie să fotografieze o urmă lăsată de Bansky în Los Angeles

Lumea se înghesuie să fotografieze o urmă lăsată de Banksy în Los Angeles

Dacă Banksy ar face, printr-o întâmplare, un desen la București, pe magazinul Unirii să zicem, am serioase îndoieli că i-ar putea recunoaște cineva semnătura. Lucrurile stau ceva mai altfel în lume, unde se desfășoară un fel de concurs internațional de detectivi: Banksy a desenat la New York, titrează presa americană – adică, cel mai adesea, cele mai importante ziare și nu publicațiile de artă urbană. Banksy a desenat la Los Angeles… Sau la Londra! Și nu numai aici, dar și în teritoriile arabe din Israel sau în Dubai! Banksy was here. Banksy is everywhere.

Până la urmă, Banksy e un fel de consemn al tăcerii în comunitatea street art, un cod al onoarei anarhiste în fața autorităților mereu fentate, un manifest contemporan și o provocare, toate puse în scenă după principiul Fight Club. Nici nu-i de mirare, având în vedere că filmul a rămas până în ziua de astăzi o producție cult pentru arta urbană și underground: The first rule of Fight Club is: You do not talk about Fight Club. The second rule of Fight Club is: You do not talk about Fight Club….

Și chiar există un astfel de imperativ în comunitățile underground: “If you want to be cool with Banksy, you don’t really talk about Banksy”.

Un câine devine el însuși vedetă pentru că face pipi pe un tribut Bansky în New York

Un câine devine el însuși vedetă pentru că face pipi pe un tribut Banksy în New York

Nimeni nu știe numele real al artistului și, dacă tot desenează pe pereți, aceasta e o idee destul de bună, care-i permite să se joace de v-ați ascunselea cu poliția, inclusiv cu poliția americană. Face asta de mai bine de 14 ani și nu a fost prins niciodată, ceea ce ridică, de fapt, alte și alte suspiciuni.

Pe de altă parte, faptul că nu este prins îi duce mai departe legenda și îi asigură respectul și admirația milioanelor de fani. Probabil una dintre cele mai interesante legende urbane – considerând “urbea” întregul “sat mondial” – Banksy este un artist britanic, activist politic, regizor de film și pictor, un tip pe care puțini îl știu personal, dar care a ajuns la cote de milioane de lire sterline din tot felul de desene cu grafitti executate pe diverși pereți ai lumii.

Dacă există, acest bărbat ar putea fi Bansky - spun cei de la Daily Mail

Dacă există, acest bărbat ar putea fi Banksy – spun cei de la Daily Mail

Interesul pentru el este așa de mare, încât cândva, prin 2008, tabloidul britanic Daily Mail ajunsese să publice o fotografie cu titlul: “se crede că în această poză este artistul cunoscut sub numele de Banksy”, chestie pe care niște apropiați de-ai lui par a confirma. Sunt unii care știu cine e Banksy, spunea, la un moment dat, co-fondatorul comunității BrooklynStreetArt, dar clar nimeni nu va sufla o vorbă.

Dacă ar dori cineva să-i facă brandul praf, ar fi de ajuns să spune cine este, dar nimeni nu o face. Din comunitate, oricum, este destul de greu să scoți informații, în principal pentru că pe acolo cam toată lumea se ascunde, până și vânzătorii de spray-uri graffiti sunt undercover! Plus că în street art totul ține de respect, iar ăla care ar ciripi și-ar pierde definitiv reputația. Se spune că un tip din comunitatea underground din New York a urcat pe o rețea de socializare o fotografie cu explicația “eu și Banksy”, dar a fost înjurat de ceilalți până când a renunțat la temerara-i încercare.

Banksy e ultima fiță în urban și street art, cu atât mai mult cu cât existența lui este un performance în sine, un film de acțiune, o ghicitoare, un fel de scenariu interactiv, care-i provoacă pe unii să facă pe detectivii, căutând semnele pe care le lasă pe ici și colo, fie în încercarea de a-i recompune traseul, fie într-o tentativă de a-i afla identitatea.

Sirens of the Lambs, un show bansky la New York

Sirens of the Lambs, un show Banksy la New York

A avut o rezidență de câteva luni la New York, răstimp în care și-a disciplinat suficient de tare admiratorii, încât aceștia să-i poată recunoaște lucrările dintr-o mie, fie pe cele clasice, pictate în alb-negru, fie desene mai elaborate sau acte artistice mai creative, cum ar fi proiectul Sirens of The Lambs. Adică un camion încărcat cu animale de pluș manipulate din interior, care urma să se învârtă pentru câteva zile prin New York – un manifest împotriva cruzimii față de animale în industria cărnii.

Banksy își ține în mișcare foarte instruita armată de fani, cărora le transmite indicii pe pagina lui oficială, are un reprezentant care, la o adică, îi poate autentifica opera sau semnătura, mai ales că pe te miri unde prin lume se vorbește de lucrări (pe pereți, desigur) “atribuite lui Banksy”…

Artștii mai bătrâni din comunitățile street art sunt tentați să creadă că Banksy nu există, că este o conspirație, o invenție mitologică “a celor bogați și puternici” pentru a testa comunitățile underground și pentru a le transforma în piețe profitabile. Încearcă pur și simplu să facă un ban pentru că au găsit ceva atractiv de vânzare, anume lucrările unui tip inventat. Conspiraționiștii spun că, oricât de plini de onoare ar fi cei din comunitățile underground, mulți au serioase probleme financiare, așa că cel mai probabil l-ar fi “vândut” până acum, pentru suma potrivită, măcar și numai ca să-și salveze casele sau proprietățile.

Alții cred că Banksy este numele unei echipe de artiști care fac toate aceste desene, sub coordonarea unui “Banksy” inițial, cel care a înființat grupul.

Ban

Banksy s-a transformat dintr-o celebritate locală în una internațională o dată cu primele lui expoziții din America, începând din 2002. S-a vorbit mai mult despre expoziția organizată în 2006, la Los Angeles. A adus în galerie un elefant pictat, un elefant pe bune, gest care i-a atras, de altfel, și criticile foarte virulente ale iubitorilor de animale, care au păstrat acuzele chiar dacă artistul a precizat că a folosit vopsele non-toxice și că s-a străduit să distreze cât mai mult elefantul (care era o doamnă, altminteri) în timpul executării lucrării.

Nici declarațiile proprietarilor, potrivit cărora elefantul este un star de cinema foarte obișnuit să se fardeze nu au schimbat prea mult lucrurile, asa că, în cele din urmă, Banksy a fost nevoit să prezinte elefantul spălat în cea din urmă zi a expoziției sale. Oricum, ideea s-a dovedit a fi inteligentă, pentru că o dată cu acest performance și-a câștigat Banksy faima internațională.

Tai, elefantul pictat de Bansky

Tai, elefantul pictat de Banksy

După atâta mister și atâta tăcere, vestea de astăzi este că, în urmă cu două zile, Banksy a vorbt din nou: a făcut un anunț oficial, una dintre rarele sale intervenții publice, iar presa britanică s-a grăbit să-i preia mesajul, în timp ce fanii s-au străduit să-l decripteze.

Precizarea se referă la una dintre operele sale de artă -, “Lovers Mobile”, probabil, în valoare de câteva milioane de lire sterline, după The Independent – a cărei destinație isca ceva controversă în ultimele zile.

Banksy a decis că lucrarea va merge la un club de băieți din Bristol, ceea ce i-a făcut pe amatorii de ghicitori să înțeleagă că probabil artistul a dezvăluit un nou detaliu despre trecutul lui: a fost în copilărie membru al acestui club. Lucrarea lui Banksy, o imagine cu doi îndrăgostiți care se sărută în timp ce folosesc smartphone-urile, a apărut, la un moment dat, pe o ușă în strada Clement din Bristol și a fost revendicată de liderul Clubului Broad Plain Boys pentru o colectă de fonduri.

Mai târziu, consiliul orașului Bristol a pretins dreptul de proprietate asupra acestei lucrări, spunând că desenul a fost făcut pe domeniul public, așa că “Lovers Mobile” a ajuns într-un muzeu local. Banksy pare să fi scris o scrisoare clubului, în care spune: “Din partea mea, puteți să-l luați voi”.

Lovers Mobile, lucrarea disputată

Lovers Mobile, lucrarea disputată

Scrisoarea este semnată în stil graffiti si a fost autentificată de reprezentantul artistului, precizează BBC News. “Dragă Dennis, sper că mesajul meu vă găsește cu bine. După cum știți, am pictat recent pe o ușă în apropierea clubului vostru”, scrie Banksy. A precizat că “de regulă nu susține comiterea unor acte de vandalism”, dar că “este un mare admirator a activității desfășurate de acest club”, așa că ar fi “încântat” în cazul în care scrisoarea lui ar ajuta organizația să-și promoveze imaginea.

“Presupun că știi deja un citat atribuit lui Abraham Lincoln – “E drept că lucrurile ar putea veni până la urmă la cei care așteaptă, dar vin numai acele lucruri lăsate în urmă de către cei care acționează”, a adaugăt el. Dennis Stinchcombe, cel căruia îi este adresat acest bilet, s-a grăbit să declare: “Sunt absolut entuziasmat. Nu am cuvinte pentru a putea spune cum se cuvine cât de încântat sunt. De îndată ce am citit mesajul și am văzut semnătura, am știut despre ce era vorba”.

De asemenea, acesta a mai precizat că este tentat să creadă că Banksy a avut legatură cu clubul Broad Plain în copilărie. “Cred în copilărie Banksy a mers la clubul din Barton Hill. Probabil, a venit în clubul meu de mai multe ori”, a spus Stinchcombe. George Ferguson, primarul orașului Bristol, a declarat că intervenția lui Banksy a dus la o “rezoluție adecvată” în această dispută. Reprezentanții clubului au mai precizat că, în cazul vor câștiga o sumă importantă la licitație, o parte din banii obținuți vor fi donați pentru a sprijini proiectele pentru tineret din Bristol”.

Bansk