Pages Menu
Categories Menu

Posted by on May 19, 2014 in Events | 0 comments

Praf și sânge la București. Povestea unui ziarist polonez, la tabăra de la Conacul Otetelișanu

Praf și sânge la București. Povestea unui ziarist polonez, la tabăra de la Conacul Otetelișanu

Malgorzata Rejmer

Malgorzata Rejmer

“Am călătorit în toată România, și în Maramureș, și în Banat, dar mi se pare că Bucureștiul este foarte diferit de restul țării și tot el spune mult mai multe despre istoria României”, a declarat, pentru Artoteca, ziarista poloneză Malgorzata Rejmer, autoarea unei foarte apreciate cărți de reportaj despre România.

Prin amabilitatea Institutului Cultural Polonez de la București, cartea scrisă de Malgorzata Rejmer în timpul unei rezidențe de documentare în România, “București. Praf și sânge”, va fi oferită jurnaliștilor invitați în tabăra de documentare de la Conacul Otetelișanu, un eveniment care se va desfășura în perioada 5-9 iunie. Această tabăra de documentare deschide un program de rezidențe dedicat lumii culturale și industriilor creative, inițiativă a Fundației “Domeniul Otetelișanu”, pusă în practică în colaborare cu Arts United și Artoteca.

Pe lista partenerilor acestui prim eveniment se numără și Institutul Cultural Polonez, care ne va sprijini cu povestea tinerei ziariste care a vizitat pentru prima oară Bucureștiul în 2001, dar care a revenit, documentată, în 2011 și a rămas aici, cu mici pauze, vreme de doi ani. A rezultat un reportaj scris în stil literar și devenit best-seller în Polonia, care ar putea prilejui dezbateri cu privire la un gen jurnalistic poate marginalizat în entuziasmul comercial, dar care a supraviețuit admirabil, prin reprezentanți cu har și notorietate.

Arts United și Artoteca, printre partenerii acestui eveniment

Arts United și Artoteca, printre partenerii acestui eveniment

Instituțiile de presă din Polonia au avut și ele de suferit de pe urma crizei – declara Malgorzata Rejmer, dar, oricât de mult s-ar tăia din paginile revistelor și ale ziarelor poloneze, oricum va rămâne loc pentru reportaj. Malgorzata Rejmer, este, deopotrivă, pasionată de România și urmărește trendurile culturale din țară, în special cele din cinematografia românească, pe care o consideră cel mai bun produs pentru export al României. De altfel, chiar și-a scris teza de doctorat despre filmul românesc și chiar așa s-a născut și ideea unei cărți despre România. Cu cât mai mult citea, avea ea să povestească, cu atât dorea mai mult să și scrie despre această ţară.

Malgorzata Rejmer face parte dintr-o tânără elită a reporterilor polonezi, care s-a format începând din anul 1997, când „Gazeta Wyborcza”, cotidianul cu cea mai largă audienţă din Polonia, a început să publice săptămânal un supliment special, intitulat „Duży Format”/„Format Mare”, cuprinzând reportaje literare. De ce București? Și, mai ales, de ce praf, de ce sânge? “Pentru că este un oraș superb, de care sunt legată și acum, dar este, de asemenea, un oraș neîngrijit. În vremea rezodenței de la București am locuit pe o străduță mică, neasfaltată… vă puteți imagina praful. Iar sângele se referă la traumele românilor în cei 50 de ani de comunism”, a declarant tânăra ziaristă pentru Artoteca.

Malgorzata Rejmer ne vorbește foarte bine limba. Vă învit să ascultați întergul interviu, în format audio, pe situl artoteca.ro.

Mai multe informații despre Malgorzata Rejmer găsiți pe situl Conacului Otetelișanu, www.conacul.ro.

Cei interesați de mai multe informații despre tabăra de jurnalism de la Conac, le vor găsi în secțiunea evenimente

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *