Pages Menu
Categories Menu

Posted by on May 22, 2014 in Arts | 0 comments

Jeanne l-a iubit pe Modi până la moarte

Jeanne l-a iubit pe Modi până la moarte

Jeanne și Amedeo Modigliani

Jeanne și Amedeo Modigliani

Lumea a fost sfâșiată de tristețe în ziua în care Amedeo Modigliani a fost înmormântat, în cimitirul Pere Lachaise din Paris. Era în 1920, o zi de doliu pentru mulți, chiar și pentru moraliștii severi, care se sufocaseră de indignare până atunci judecându-l: s-a stins un rebel, a mai pierdut cineva războiul vanității și al aroganței în fața vieții… Tuberculoza a învins cu mult prea mare ușurință un organism slăbit de abuzul de droguri și alcool. Dumnezeu a aranjat în așa fel încât destinul marelui artist să se frâgă chiar în ziua în care urma să o ia de soție pe femeia pe care o iubea nebunește, Jeanne. Sfâșiată de durere, ea a mai supraviețuit doar puțin, câteva ore…

Dacă n-ar fi fost realitatea, probabil că scenariile filmelor care au urmărit această dramă nici nu ar fi fost credibile: imediat ce a realizat ca Modigliani a murit, Jeanne și-a lăsat fiica de doi ani în grija mamei sale și s-a aruncat pe fereastră, de la etajul al cincilea. A murit pe loc. Era însărcinată în luna a noua, iar copilul nenăscut a murit o dată cu ea. Veți spune că istoria culturii păstrează nenumărate povești ale geniilor chinuite, care trăiesc decadent, iubesc nebunește și, în ciuda vremurilor cumplite, crează pasional.

Modigliani- Portrait de Jeanne Hébuterne

Modigliani- Portrait de Jeanne Hébuterne

Destinul lui Modigliani este, din acest punct de vedere, unul exemplar. Era alcoolic, dependent de droguri, trăia dezordonat și a făcut, la rând, o serie de boli grave, de la pleurezie și febră tifoidă, până la tuberculoza care urma să-l învingă. Era și mereu îndrăgostit, uneori cu o pasiune tumultoasă, de femei frumoase, care mai fascinează și astăzi. Probabil cea mai importantă dintre ele este Jeanne Hebuterne, o fată crescută într-o familie de catolici, părinți care aveau să se împotrivească mai mereu deciziilor ei. Spre disperarea multora, au făcut asta chiar și după moartea ei.

Pentru început, împotriva dorinței tatălui ei, la vârsta de 19 ani, Jeanne a început să studieze pictura la Academia Colarossi. “Modi”, care avea 24 de ani, preda lecții de pictură la aceeași academie. Pe vremea aceea nu exista nicio femeie din Paris care să reziste șarmului acestui bărbat, deci cum s-ar fi putut împotrivi acestui destin tocmai Jeanne, o frumusețe delicată și inocentă? I-a devenit model lui Modi, apoi l-a iubit nebunește și, în ciuda opoziției familiei ei conservatoare, a părăsit Parisul, pentru a pleca cu el pe Coasta de Azur. Aici, de altfel, s-a născut și prima lor fiică, Jeanne.

Modigliani a fost, la rândul lui, pasional, așa că o pictează neobosit, apoi se distruge lăsându-se pradă dependențelor sale, intrând în scandaluri și încurcături care adesea se sfârșeau la secția de poliție. Stilul său de viață nu a șubrezit relația, deși cele mai multe întâmplări erau memorabile. Mai toți prietenii din Montparnasse îl părăsiseră pe Modiliani, considerându-l incorigibil. Alături de el rămăsese probabil cel mai important dintre aceștia, Jeanne, care a fost dispusă să-l iubească cu multă credință, chiar lăsându-se devastată de acest sentiment, și chiar până la moarte. Doar Jeanne și Modi puteau să își imagineze viața așa, înfruntându-și demonii, inspirându-se reciproc pentru creație, deciși să se căsătorească și să-și crească frumos copiii. Aveau deja o fetiță de doi ani, iar Jeanne era însărcinată în luna a noua, când au decis să-și oficializeze relația.

Ame

În 1920, Modigliani a câștigat un concurs de pictură, cu un premiu de 5000 de franci. S-a dus să sărbătorească, dar a fost încă o dată învins de propria fire, așa că a fost spitalizat după o încăierare. Era oricum destul de bolnav, tuberculoza măcina în trupul lui slăbit. La câteva zile după acest incident, vecinii, care nu-i mai văzuseră de ceva vreme, au bătut în ușa lor, apoi au intrat. L-au descoperit pe Modigliani semi-conștient întins în pat, cu febră și delirând, iar lângă el pe Jeanne, strângându-l tare în brațe.

Frumosul și boemul pictor, legendă a unui Paris romantic, s-a stins, la vârsta de 35 de ani. Șocați, toți prietenii din lumea artistică ai lui Modigliani au adunat bani, iar acesta a avut o înmormântare fastuoasă, cu o mulțime pestriță bulucindu-se în poarta cimitirului. Jeanne nu a apucat să-i vadă pe toti cei care-i părăsiseră cum se întorc să-i aducă un tardiv omagiu. Incapabilă să continuie, pentru că nu-și imagina viața fără el, soția lui, însărcinată în luna a noua, și-a pus capăt zilelor. Familia i-a fost împotrivă lui Jeanne chiar și după moarte, hotărând să o înmormânteze în afara Parisului, în Cimetiere de Bagneaux.

Zece ani mai târziu, în amintirea acestei mari iubiri, Jeanne a fost mutată lângă Modigliani, în cimitirul Pere Lachaise din Paris. Fiica lui Modigliani, Janne, a fost înfiată de mătușa sa și a trait până la maturitate fără să știe soarta dramatică a părinților săi. S-a căsătorit cu jurnalistul italian Mario Cesare Silvio Levi. După un destin tumultos, Jeanne a murit la Paris, în 1984, la vârsta de 66 de ani.

Modigliani a pictat-o cu pasiune pe iubita lui, Jeanne

Modigliani a pictat-o cu pasiune pe iubita lui, Jeanne

 

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *