Pages Menu
Categories Menu

Posted by on May 26, 2014 in Events | 0 comments

Doamnelor și domnilor: femeia cu barbă, familia din cioburi și duhul lui Aladdin!

Doamnelor și domnilor: femeia cu barbă, familia din cioburi și duhul lui Aladdin!

Oamenii din cioburi vin anul acesta la Festivalul de la Sibiu

Oamenii din cioburi vin anul acesta la Festivalul de la Sibiu

The Mirror Family

The Mirror Family

Minune: câțiva corporatiști rezervați, îmbrăcați în costume gri și cu cravate ultramarin, s-ar putea transforma într-o echipă beat box, care face acrobații, țopăie călărind saci plini de câlți sau își dau sufletul în dansuri urbane atât de complicate încât fumătorii s-ar putea sufoca doar privindu-i.

Pe sub laserele care brăzdează Piața Mare a Sibiului sau străbătând cadre amenințătoare de foc, se conturează umbrele unor păsări extravagante, omizi întinse la nesfârșit, o invazie colorată de insecte uriașe, spartă de tunetul unei celebre fanfare italiene sau de țipetele strălucitoarelor majorete din Lituania.

Corporatiștii acrobați de la Jordi L. Vidal

Corporatiștii acrobați de la Jordi L. Vidal

Sună cam ca o descriere a spectacolului care lansează Eurovisionul, nu-i așa? S-ar putea întâmpla să ajungi la unul dintre cele mai mari festivaluri de teatru ale lumii și să nu-ți vină deloc cheful să vezi vreun spectacol intelectualist. Poate că nici nu ești cine știe ce amator de teatru sau poate că nici n-ai mai găsit bilete, dar asta nu te împiedică să petreci câteva zile excelente într-o adunare internațională cochetă, vanitoasă și pestriță.

Discuția referitoare la importanța marilor invitați la Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu rareori lasă loc poveștilor din stradă, aventuri colorate și gălăgioase, care, adunate, s-ar putea constitui ele însele într-un festival paralel cu o identitate anume. Sau ar putea să se transforme, cu timpul, într-un fel de carnaval vioi și ritmat care, cine știe, poate că într-o bună zi ar putea avea renumele suratelor sale continentale.

Majoretele din Lituania, invitate anul acesta în Festivalul de teatru de la Sibiu

Majoretele din Lituania, invitate anul acesta în Festivalul de teatru de la Sibiu

Și din acest punct de vedere Festivalul de la Sibiu rămâne cea mai ofertantă destinație, pentru că o bună parte din bugetul generos al evenimentului finanțează animația stradală. Este vorba de spectacole impresionante, care pot varia de la celebrele statui care încremenesc sub ochii trecătorilor, până la jongleri și clovni, muzicieni din toată lumea care-și țin show-urile înconjurați de mulțimi de gură-cască sau trupe internaționale specializate teatru de stradă, jongleri cu foc, trapeziști, majorete, dansatori de samba.

O mulțime de momente care să-ți fure ochiul și să-ți farmece mintea, pe care am decis să le trec în revistă, răsfoind, (cu ceva migală, admit!), programul ediției din acest an. Majoritatea trupelor invitate au colindat cam toate marile festivaluri din lume, răstimp în care și-au șlefuit spectacolele, adăugându-le detalii până să devină cu adevărat uluitoare.

VINERI, 6 iunie – Dresură cu lumină în orășelul Mirazozo

Dresura cu neoane! Luminarium Mirazozo/ Architects Of Air

Dresura cu neoane! Luminarium Mirazozo/ Architects Of Air

De la cartierul general stabilit în Piața Mică, să zicem, poți să aștepți artiștii să vină spre tine, și asta încă din prima zi, când se vor ridica galeriile Luminarium Mirazozo. Încorsetat între pereți care au așa de multă frumusețe și atâta istorie, parcă îți vine să crezi că o să apară de undeva un omuleț îmbrăcat într-o tunică strălucitoare și cu joben, care va traversa piața, strigând pentru a-și îmbia mușterii!

În loc de “Doamnelor și domnilor, femeia cu barbă!” (sigur, total în afara conotațiilor pe trend!), Arhitecții Aerului ar putea striga: “doamnelor și domnilor, magie cu lumină!”. Minune! Lumina de neon dresată spune tot felul de povești într-un cort care, de-a lungul istoriei trupei, a fost instalat pe te miri unde, în fața faimoasei opere din Sidney, la semețul festival de teatru de la Edinburgh, în Oman și în alte 500 de locuri din 37 de țări ale lumii.

În filmulețul de mai jos veți vedea cum se ridică de la pământ galeriile gonflabilele Luminarium, platforme generoase de poliester, care ascund în burtă fatastica dresură de neoane.

Citiți și povestea artiștilor din Nothingham și întregul program al zilei de deschidere a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu.

Citiți și o poveste despre marele maestru rus Lev Dodin, alți importanți regizori și câteva companii de prestigiu invitate anul acesta în Festival.

Arhitecții Aerului rămân în Piața Mică în primele patru zile ale evenimentului (6-9 iunie), de fiecare dată câte nouă ore, deci este credibil că fiecare participant la festival va traversa măcar o dată tunelurile în care lumina dresată își face numărul, fascinându-și credulii.

Atenție, dacă nu sunteți amatori de pop, trebuie să vă găsiți ceva de făcut de la ora 21.30, când în Piața Mare este programat un concert cu Andra! Dacă aveți bilete la Faust – ați rezolvat problema. În cazul, ceva mai probabil, că nu aveți, rămâne să așteptați o oră, la capătul căreia în același loc își vor arăta meșteșugul trapeziștii de la Les Landemains, înaintea unui spectaculos show cu lasere.

SÂMBĂTĂ, 6 iunie – Un zepelin survolează Sibiul

Zepelinul companiei spaniole Cia La Baldufa

Zepelinul companiei spaniole Cia La Baldufa

În cea de-a doua zi, după ce întârziații vor trece pe la Luminarium, lumea se va aduna în Piața Mare pe la ora 13.00 fix, un timp potrivit pentru ceva râs sănătos, mai ales pentru copii, care cel mai probabil vor întâmpina cu țipete zepelinul “companiei spaniole de comedianți” Cia la Baldufa. Așa începe întotdeauna o aventură în lumea fanteziei și a imaginației – spun spaniolii, care au apărut în festivaluri în cam toată Europa, dar au mers și mai departe cu spectacolele lor, în Mexic sau China sau în ce alte locuri i-ar fi dus imaginația.

Zepelinul, lung de șapte metri și având o lățime de doi metri și jumătate, se va ridica în aer cam trei metri și va survola mulțimea, sub ochii mari ai audienței – mai ales că ciudatul vehicul va avea la bord și un acrobat, care va avea grijă ca ascensiunea să fie cât mai tensionată.

Și, desigur, ajutat de public, insolitul echipaj va trece peste toate obstacolele, pentru a face un amuzant tur al lumii, aventură în cursul căreia va întâlni oameni de tot felul și situații așișderea.

Francezii de la Cie Cycloplume

Francezii de la Cie Cycloplume

Așa arată un show al francezilor Cie Cycloplume

Așa arată un show al francezilor Cie Cycloplume

După acest balamuc, strada rămâne a celor de la Cie Cycloplume, care vor face glume, jonglerii sau îi vor picta pe față pe trecători, în cadrul unui show etno-multidisciplinar.

După amiaza promite ceva nebunie în Piața Mare, cu paiete, pene, bubuituri de tobe, pe scurt, The London School Of Samba.

Samba Londoneză la Sibiu -Foto Matthew Johns

Samba Londoneză la Sibiu -Foto Matthew Johns

Samba/Foto Matthew Johns

Samba/Foto Matthew Johns

O școală britanică de samba? Merită văzut!

Mai ales că școala englezească are deja 30 de ani de tradiție, este nelipsită de la carnavalurile lumii și promite dansuri în cel mai pur stil brazilian. De altfel, școala are în palmares câteva premii care să-i ateste excelența, printre care și trofeul la Gala Premiilor Britanice Latino (Latin UK Awards).

Pe seară, puteți pierde vremea la un vin… pe ritmuri de saxofon, cu belgienii Sax a Fond.

Sax a Fone, invitați la Sibiu

Sax a Fond, invitați la Sibiu

Deși trupa are doar șase ani de istorie, ar putea fi un moment chiar impresionant, având în vedere că francezii vor năvăli în piață cu vreo 12 saxofoane, acompaniate de două tobe.

Sunt răsățații Carnavalului de la Nisa, au cântat cam peste tot în Europa și au reprezentat Belgia la deschiderea Expoziției de la Shanghai în 2010.

La 21.30, tot în piață veți vedea un spectacol pe întuneric, producție a polonezilor Teatr Kto, o companie înființată în 1985 și specializată în teatru de stradă.

Teatr KTO va prezenta un spectacol în piața Sibiului

Teatr KTO va prezenta un spectacol în piața Sibiului

Limbajul nu va fi o problemă pentru niciunul dintre cei prezenți, având în vedere trupurile expresive ale actorilor polonezi, niște tipi care preferă să comunice fără cuvinte, doar acompaniați, din când în când, de muzică.

Teatr Kto

Teatr Kto

Actori pe picioroange, cadre în flăcări, personaje fabuloase și construcții ciudate, polonezii vor încinge sigur atmosfera înaintea unui concert cu Pasărea Rock. Seara se va sârși, ca fiecare dintre ele, cu un show de lasere.

DUMINICĂ, 8 Iunie – Recapitulare 🙂

Duminică ar trebui să lăsați puțin ceaiul pentru a ajunge, la 11.30, la conferința regizorului rus Lev Dodin. O astfel de șansă apare rar și, oricum,  nu pierdeți nimic din spectacolul de stradă, deoarece duminica vine cu o reluare a spectacolelor deja prezentate până acum. Ziua începe cu, Luminarium Mirazozo, continuă cu saxofoniștii belgieni și școala britanică de samba, iar pe seară își reiau show-ul polonezii de la Teatr KTO și trapeziștii francezi de la Les Landemains.

LUNI, 9 iunie – italienii levitează uluitor de bine!

I Mattachioni Volanti

I Mattachioni Volanti

Este ultima zi în care rămân în Piața Mică cei de la Luminarium, așa că, dacă ați lăsat-o pentru ultimul moment, e vremea să vedeți spectacolul. La ora 15.00, avem un new entry din cale afară de promițător pe Pietonala Bălcescu, cu italienii de la I Mattachioni Volanti, care propun… meditație indiană.

O să fie ceva senzație să vedeți duhul lui Aladdin ieșind direct din lampă sau câțiva înțelepți levitând inexplicabil, aparent total relaxați și cu mâinile lejer sprijinite pe un toiag. Se înțelege că show-ul italienilor este ceva mai static, actorii ar putea interacționa cu mulțimea, dar cu măsură, de teamă să nu pice, Doamne ferește, din vârful bețelor lor sau din aerul care doar ei știu cum îi susține.

Duhul din lampă/ I Mattachioni Volanti

Duhul din lampă/ I Mattachioni Volanti

I Mattachioni Volanti

I Mattachioni Volanti

Nici măcar ei nu știu dacă sunt o teribilă iluzie optică sau rezultatul unei inginerii minuțioase, așa cum glumea unul dintre performeri, ceea ce este clar e că lumea îi adoră și tocmai de aceea au fost în ultimii ani răsfățații festivalurilor din întreaga lume.

După ce Marian Râlea ne va prezenta viziunea sa cu privire la un spectacol cu “statui”, provenite de la Teatrul Vostru și Universitatea Teatrală din Sibiu, pe seară, la ora 20.00, pietonala se umple de culoare o dată cu majoretele din compania lituaniană Pom Pom Girls Zvaigzdune.

Pom Pom Girls Zvaigzdune

Pom Pom Girls Zvaigzdune

Pom Pom Girls Zvaigzdune

Pom Pom Girls Zvaigzdune

O să fie ceva balamuc, pentru că lituaniencele chiar se comportă ca o companie de majorete, una uriașă, care se ghidează, ce-i drept, după o coregrafie mult mai elaborată și are la dispoziție o serie ceva mai spectaculoasă de mascote.

Compania are cam 100 de dansatoare, cu vârste cuprinse între 14 și 40 de ani, care au apărut în festivaluri europene cu tradiție, inclusiv în Festivalul de la San Remo. Și ele sunt nelipsite de la carnavalurile europene, așa că au costume impecabile, sunt însoțite de o orchestră gălăgioasă și fac un show absolut memorabil.

MARȚI, 10 iunie – Francezii cântă balcanic

Fetele de la The Lady Cocktail

Fetele de la The Lady Cocktail

În prima parte a zilei vor fi reluate câteva dintre show-urile pe care le-ați văzut deja: italienii levitează în piață, spunând poveștile duhului din lampa fermecată, Marian Râlea își pune la dispoziția curioșilor insolitele sale statui, iar majoretele din Lituania vor face iar balamuc pe Pietonala Bălcescu. La ora 20.00, în Piața Mică, trupa belgiană Lady Cocktail își invită publicul la spectacolul “Fetele de la Etajul 2”.

Nu vă lăsați păcăliți de nume, cele trei protagoniste sunt absolvente de școli de circ, așa că, cel mai probabil, fetele de la etajul doi au ajuns acolo cu un trapez, cu coarda elastică sau prin cine știe ce procedură neobișnuită.

La Fanfare

La Fanfare Saugrenue

Preiau ștafeta simpaticii muzicieni francezi din La Fanfare Saugrenue, o orchestră care s-a consacrat cu un repertoriu destul de amplu (au deja vreo trei albume!) și un stil ce propune un melanj subtil între muzica balcanică și muzica urbană, care promite groove-uri interesante, ritmuri care accelerează sau improvizații inspirate din jazz.

Sunt fascinanți și plini de energie (i-am văzut și alădată în festival!), sunt consecvenți cu costumele lor roșu și negru, ca de circ, ultra-moderni cu aerul lor retro-șic de cinema. “O nebunie de muzică” – se numește spectacolul lor de la Sibiu și am  bănuiala că acestă promisiune va fi realizată din plin!

La Fanfare

La Fanfare Saugrenue

MIERCURI, 11 iunie – Recapitulare iar

Miercurea vine fără trupe noi de animație stradală, tocmai bine să puteți vedea ceea ce ați pierdut până acum. Este cea de-a treia zi de levitație indiană pe Pietonala Bălcescu. Fetele de la Etajul 2 se vor zbengui încă o dată, pe seară, în Piața Mică, compensând imobilitatea statuilor lui Marian Râlea. Majoretele din Lituania vor obosi oleacă, pentru că au astăzi chiar două spectacole consecutive, de la 19.00 și de la 21.00.

JOI, 12 iunie – Întâlnim familia din cioburi

Oamenii din cioburi vin anul acesta la Festivalul de la Sibiu

Oamenii din cioburi vin anul acesta la Festivalul de la Sibiu

The Miror Family

The Miror Family

The Miror Family

The Miror Family

Piața Mică va fi ocupată astăzi de Sibiu Bookfest, o ocazie de a răsfoi câteva căți la o țigară și o cafea aromată sau de a cere autografe autorilor care sigur vor fi prezenți pentru diverse conferințe din cadrul festivalului. După un nou moment zbuciumat la francezilor de la Fanfara Saugrenue, în Piața Mică va veni o trupă nouă, slovacii The Miror Family, care prezintă spectacolul care i-a consacrat, Familia-Oglindă.

Familia Oglindă arată exact după cum îi este numele, adică pare recompusă din cioburile lipite ale unei oglinzi făcute cândva țăndări. Vor face, fără îndoială, ceva senzație, ca și cum un grup de extratereștri ar fi coborât pe caldarâmul pieței de la Sibiu. Slovacii au pus la punct un excelent spectacol interactiv de improvizație, cu dans, pantomimă, mult-mult umor și multe întorsături amuzante de situație.

The Miror Family

The Miror Family

Au costume suprearealiste (atât de ciudate că te și aștepți ca actorii să se spargă, la propriu, pe scenă) și se folosesc de lumină și de sunete pentru un experiment vizual fantastic.

De fapt, se joacă cu percepțiile într-un mod uluitor și astfel au reușit să-și prezinte show-ul în cam toată lumea, mai ales în foarte experimentalele state arabe.

La Tal

Cia La Tal

Cia La Tal

Cia La Tal

După momentul familiei-oglindă, urmează o serie de adevărate miracole, cu spaniolii Cia La Tal. Doaaamnelor și domniiilor, vine cutia magicăă! Cia La Tal este o companie fondată în 1986, care a început prin a recrea fantezia circului ambulant de altă-dată, pentru a dezvolta apoi un concept propriu original, pe care îl prezintă acum prin lume.

Actorii arată ca niște păpuși de lemn însuflețite, cavaleri, războinici, clovni sau prințese, vorbesc puțin, dar se prind în intrigi complicate, strânși în mașinăriile cu arcuri care par singurele dispozitive care să-i țină în viață.

VINERI, 13 iunie – Animale uriașe iau piața cu asalt

Stilt1

Neighbourhood Watch Stilts International

Explozie de culoare azi pe pietonala Bălcescu, unde vor păși, în premieră, păsări de lux animate de actorii de la Neighbourhood Watch Stilts International.

Este vorba de regii festivalurilor și ai petrecerilor din marile parcuri, o companie britanică ce populează fiestele publice cu himere, batalioane de personaje fantastice supradimensionate, păsări înfoiate și umflate de pene colorate, legiuni de greieri uriași și alte arătări extraordinare fac mulțimea să se adune buluc și să să caște ochii de bucurie și uluire.

Neighbourhood Watch Stilts International

Neighbourhood Watch Stilts International

Neighbourhood Watch Stilts International

Neighbourhood Watch Stilts International

Compania a fost invitată în paradele de la Beijing, și-a etalat vanitoasele păsări în carnavalul din Brazilia, a produs o adevărată invazie androidă în Salamanca sau și-a plimbat uriașa omidă verde, lungă cam cât o zi de post, în festivalul de la Sibiu.

După parada păsărilor de lux, programată de la ora 18.00, britanicii vor traversa piața și cu omida uriașă, ceva mai târziu, pe la 20.45.

Fanfara3

Amaseno Harmony Show Band

Revine pentru un spectacol nou familia-oglindă, pentru a face loc apoi unei foarte așteptate premiere: prin piață va mărșălui Fanfara italiană Amaseno Harmony Show Band. Arată chiar ca fanfara militară, o adevărată legiune de artiști cu uniformele apretate și cu chipiurile împodobite cu pene.

Au o coregrafie meticulos pusă la punct pentru fiecare dintre spectacolele lor și sunt însoțiți de dansatori care impresionează cu mișcări sincronizate, folosind accesorii care să sublinieze lungul și seriosul exercițiu. Drapele, eșarfe, ghirlande, toate se ridică la comandă, pentru a dispărea, apoi, concomitant, pe ritmurile fanfare militare. Un moment care mă aștept să fie intens și memorabil!

Amatorii de concerte trebuie să știe că, de la 21.30, în Piața Mare este programată o cântare R.O.A., de la 22.30 vor urca pe aceeași scenă cei de la Vița de Vie, iar aceste show-uri se vor sfârși cu un show de lasere.

SÂMBĂTĂ, 14 iunie – parada giganților amuzanți

Sarruga

Sarruga Produccions

Clovnii giganți vor invada pietonala Bălcescu sâmbătă, puțin după prânz, de data aceasta aduși de compania spaniolă Syncopeocio, deși moda personajelor supradimensionate va continua și după amiaza, cu o nouă defilare a păsărilor de lux pe picioroange, animate de britanicii Neighbourhood Watch Stilts International. Povestea pe picior foarte mare continuă cu dragonii companiei portugheze Sarruga Produccions, alții din seria îmblânzitorilor de creaturi nemaivăzute, de la lăcuste gigantice, la elefanți și girafe și, nu în ultimul rând, la dragoni și alte personaje mitologice.

În Piața Mică este programat, de la ora 18.00, spectacolul “Oops”, al belgienilor Jordi L. Vidal, o companie de dans și de teatru fizic, așa cum ei înșiși se recomandă. Actorii se prezintă în costume de corporatiști, cu cravată, și chiar reușesc să pară destul de serioși înainte de a-și ului asistența cu adevărate demonstrații de condiție fizică excepțională: fac demonstrații de beat box, sunt acrobați, actori, țopăie călărind saci cu câlți sau mânuiesc instrumente care până acum nu-și demonstraseră valențele estetice. Belgienii vor avea în Piața Mică și un al doilea spectacol, “Un bărbat și o femeie”, programat de la ora 20.00.

Imediat după aceea, Piața Mare va răsuna de zgomotul fanfarei italiene pentru ca, mai apoi, să mai fie o dată traversată de omida uriașă a britanicilor Neighbourhood Watch Stilts.

De la ora 22.30, în Piața Mare este programat un concert Guess Who și Grasu XXL.

DUMINICĂ, 15 iunie – focuri de artificii

În ultima zi de festival va fi un adevărat regal al animației stradale la Sibiu, cu o grandioasă trecere în revistă a companiilor care și-au distrat până atunci spectatorii: de la clovnii giganți ai celor de la Syncopeocio, la un ultim concert al fanfarei italiene Amaseno Harmony Show Band. De la Familia-Oglindă, la show-ul belgienilor virtuozi în beat box. Poate că ar trebui ca organizatorii să gândească și o defilare a școlilor de teatru stradal invitate și, cine știe, cu vremea acest festival ar putea căpăta grandoarea celui de la Rio!

La ora 21.30, în Piața Mare este programat un concert al celor de la Dubioza Kolectiv, iar festivalul se va încheia cu o invazie a insectelor aduse de spaniolii Sarruga Productions, urmată de un show de lasere și de spectacolul final de artificii.

Show-uri de lasere la Sibiu

Show-uri de lasere la Sibiu

Artifcii la Sibiu

Artifcii la Sibiu

 

 

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *