Pages Menu
Categories Menu

Posted by on Apr 24, 2014 in Arts, Blog | 0 comments

Câteva orgii excentrice la Studio 54 și nebuniile care-i duc legenda mai departe

Câteva orgii excentrice la Studio 54 și nebuniile care-i duc legenda mai departe

Intrarea în clubul Studio 54, cel mai faimos club din lume din toate timpurile

Intrarea în clubul Studio 54, cel mai faimos club din lume din toate timpurile

Superstarul scenei artistice și mondene newyorkeze în anii ‘70-‘80, Andy Warhol, ajunsese să iasă în fiecare seară, compulsiv, mereu în același club: o discotecă deschisă pe vremea lui Frank Sinatra, în 1977, în Manhattan și consacrată ca un fel de “Gomora modernă”, greu de înțeles, greu de tolerat, dar imposibil de uitat.

Clubul avea un dress-code strict, mizând pe strălucire, lux și extravaganță, dar pe Woody Allen îl lăsau să intre și în cămașă cadrialtă de bumbac. Ceea ce nu-i așa mare lucru, având în vedere că Dolly Parton și Bianca Jagger au fost lăsate să intre cu câte un cal. Patronii doreau să aibă în club staruri de primă mână, așa că erau de acord să răsfețe orice personalitate care le-ar fi trecut pragul și stabiliseră și un motto sugestiv în acest sens: “invită numai indivizi cu mult mai interesanți decât tine“.

Și veneau cam toți extravaganții lumii, Brooke Shields, Jack Nicholson, Sylvester Stallone, Richard Gere sau Madonna. De fapt, nu există niciun club care să fi avut vreodată mai multă faimă și care, după o existență meteorică, să fi rămas cu o asemenea legendă. Studio 54 era un stil de viață, cei mai extravaganții dintre răsfățații lumii făceau afaceri acolo, se îndrăgosteau și chiar făceau sex acolo, rupeau relații și își trăiau dramele tot acolo.

Mulțimea se bulucea în fața clubului Studio 54. Gazdele își triau la intrare clienții, astfel încât să aibă pe ring un mix perfect de vârste, culori și orientări sexuale

Mulțimea se bulucea în fața clubului Studio 54. Gazdele își triau la intrare clienții, astfel încât să aibă pe ring un mix perfect de vârste, culori și orientări sexuale

Rețeta succesului pare simplă: muzică, droguri, sex, boemă intelectuală și valuri de alcool. Toate din abundență, toate fără rețineri, fără control și fără judecată. Un loc în care artistocrați, stiliști, staruri de cinema, cântăreti celebri sau în căutarea celebrității prizau cocaină cot la cot și se dedau exceselor de orice fel. Gomora sau Paradisul?

Probabil că Lillian Carter, mama președintelui american de atunci, Jimmy Carter, a rostit cea mai des repetată definiție a celebrului club: “Nu știu dacă eram în paradis sau în iad. Dar era minunat”. Ce nebunie!

Michael Jackson la Studio 54, alături de unul dintre patroni, Steve Rubell, și Steven Tyler de la Aerosmith și Cherie Currie - The Runaways

Michael Jackson la Studio 54, alături de unul dintre patroni, Steve Rubell, și Steven Tyler de la Aerosmith și Cherie Currie – The Runaways / fotografii publicate de Daily Mail

Lui Warhol îi plăcea să se bârfească cu Calvin Klein, cu Liz Taylor sau cu Liza Minelli, poate să stea la balcon și să fumeze ceva (numai Dumnezeu știe ce!) cu Truman Capote, chiar dacă Truman spusese de mai multe ori că încearcă să-l evite pe “pederastul de Warhol”. Nu că Truman n-ar fi fost gay…

Veți spune că lumea lui Andy Warhol nu avea, oricum, nici o “adâncime”, deși poate că tocmai acesta-i motivul pentru care este şi astăzi atât de populară.

Andy Warhol și Sylvester Stallone, la Studio 54

Andy Warhol și Sylvester Stallone, la Studio 54

Se putea întâmpla să bea whiskey la Studio 54 cu Salvador Dali, dacă acesta s-ar fi nimerit prin New York, sau cu oricine altcineva cu chef de vorbă în seara aceea. Sau să schimbe câteva cuvinte cu Grace Jones, o cântareață care obișnuia să onoreze discoteca în seducătorul costum al Evei.

Nu era nicio minune dacă unii dintre oaspeți erau complet dezbrăcați și nu era nicio minune nici măcat când majoritatea oaspeților erau complet dezbrăcați. Și nu era nicio minune dacă lucrurile mergeau ceva mai departe.

În ceea ce-l privește pe Warhol, o dată ce a avut cariera şi finanţele asigurate, Andy ajunsese un dandy, personaj al scenei mondene, pe care o traversa cu un aparat polaroid mereu la îndemînă.

Și exact așa a făcut o mulțime de fotografii, vândute acum cu mii de euro de casele de licitații, ba chiar și o reproducere a invitațiilor VIP pentru băutură, care a fost tranzacționată în anii trecuți pentru 50.000 de dolari. Nu era doar Andy, figuri mondene erau și ceilalți.

Bianca Jagger, fotografiată la petrecerea organizată în cistea ei de Studio 54 în ziua în care a împlinit 30 de ani /1977

Bianca Jagger, fotografiată la petrecerea organizată în cistea ei de Studio 54 în ziua în care a împlinit 30 de ani /1977

Probabil că Studio 54 este cea mai cunoscută discotecă din lume și probabil că este singura căreia i s-au dedicat documentare, filme artistice –  printre care și renumitul “Studio 54”, cu Ryan Phillippe și Salma Hayek, sau cărți – printre care și volumul semnat de Anthony Haden-Guest, “Studio 54. The Legend”.

Era atât de cool și de hip clubul ăsta, încât, dacă DJ-ul ar fi propus într-o seară nu-știu-ce piesă nouă, pe care n-o mai auzise nimeni niciodată, aceasta devenea peste noapte hit internațional. De altfel, cam asta s-a întâmplat cu piese precum “YMCA” sau “Last dance”.

Mai mult de atât, sunt unii care au devenit celebri doar pentru că nu li s-a permis accesul în acest club. Culmea este că nu numai muzica din boxele discotecii ajungea peste noapte în toate cluburile lumii, ci și muzica făcută de invidioșii care nu reușeau să-i calce pragul.

“Le Freak”, piesa devenită hit a celor de la “Chic”, a fost compusă ca protest al membrilor trupei după ce le-a fost refuzată intrarea în club.

Madonna și William Burroughs la Studio 54.

Madonna și William Burroughs la Studio 54.

Sigur, petrecăreții aveau poveștile lor, cel mai adesea confuze. Era celebrul Halston, un creator de modă care îmbrăca toată lumea bună în anii ‘70, legat într-o dependență sexuală infernală de asistentul lui, care-și spunea Victor Hugo.

Sau Bianca Jagger, rămasă în fantezia multora asociată cu clubul Studio 54, care spărgea acolo toată frustrarea adunată după despărțirea de Mick. Bianca se împrietenise, de altfel, foarte bine cu Andy Warhol. Liza Minelly își deplângea diverse aventuri.

Lyz Taylor și-a sărbătorit împlinirea a 45 de ani la Studio 54

Lyz Taylor și-a sărbătorit împlinirea a 45 de ani la Studio 54

Da, o incredibilă legendă, deși clubul a existat efectiv doar vreo patru ani de fapt. Gândiți-vă, însă, la cocktailurile alături de soții Jagger, ori cu Michael Jackson, la faptul că a fost unul dintre locurile în care își găsea Truman Capote subiectele picante, la nopțile pierdute cu Calvin Klein, Elton John sau Madonna, ba chiar și cu Salvador Dali, incredibile povești care au adus faima internațională a clubului.

Salvador Dali, excentric cum îl știm, chiar și atunci când mergea la discotecă. În club Syudio 54

Salvador Dali, excentric cum îl știm, chiar și atunci când mergea la discotecă. În club Studio 54

Conceptul a fost ideea lui Steve Rubell, un om de afaceri din New York, care, după ce a lucrat câțiva ani în armata americană, și-a deschis câteva lanțuri de restaurante și apoi, alături de prietenul lui de-o viață, fostul coleg de facultate pe nume Ian Schrager, a deschis două cluburi. Unul în Queens, plus vestitul Studio 54 – la intersecția dintre străzile Broadway și 254 West 54, din Manhattan.

Petrecerea de deschidere, care a avut loc pe 26 aprilie 1977, a fost grandioasă și excentrică, mai ales că printre cei 5.000 de invitați s-au numărat și Cher, Frank Sinatra sau Donald Trump, o lungă serie de staruri dintre care mulți au devenit și “obisnuiți” ai locului, cum ar fi Diana Ross, Liza Minelli, Elizabeth Taylor sau Andy Warhol.

Dincolo de excesele de droguri, alcool și sex, succesul discotecii a fost garantat și de “strategia” de promovare, gândită de cei doi proprietari. “Promotoarele” câștigau câte 250 de dolari pentru fiecare “star de top” pe care-l atrăgeau în club, în timp ce, la ușă, publicul era selectat după criterii severe și foarte atent premeditate, astfel încât pe ringul de dans să fie un mix perfect între culori, sexe, orientări sexuale și vârste.

Multora le era refuzat accesul în club. Actorul Warren Beatty, celebru din “Bonnie si Clyde”, sau starul din “Îngerii lui Charlie”, Kate Jasckson, au avut parte de această “rușine”. Dar și refuzul te făcea celebru.

Elton John și Rod Stewart la Studio 54

Elton John și Rod Stewart la Studio 54

La trei ani după deschiderea clubului, acesta a fost închis. Un control al Fiscului i-a costat pe Ian Schrager si Steve Rubell libertatea, ambii fiind condamnați la trei ani de închisoare pentru evaziune fiscală. Oficial, discoteca ar fi adus un profit de un milion de dolari într-un an, iar neoficial se presupune ca suma ar fi fost de șapte ori mai mare.

Razia Poliției Financiare a scos din pereții clubului saci întregi plini cu milioane de dolari și cocaină. Pe 4 februarie 1980 s-a dat ultima “bătălie” în “Studio 54”. Petrecerea s-a numit: “Finalul Gomorei moderne”, iar ultima băutură se spune că ar fi comandat-o Sylvester Stallone.

Clubul a fost redeschis în 1981, iar cinci ani mai târziu a fost închis definitiv. Steve Rubell a murit de SIDA în 1989, iar Schrager a schimbat sfera de afaceri, orientându-se spre imobiliare. Cladirea “Studioul 54” s-a întors la vechea ei menire de teatru pe Broadway. Petrecerea din “Studio 54” s-a mutat în MGM Grand Hotel, în Las Vegas, club ce amintește de originalul newyorkez.

Bianca Jagger, pe cal la Studio 54

Bianca Jagger, pe cal la Studio 54

Liza Minnelli, Andy Warhol, creatorul de modă Halston, Jack Jr. Haleyși Bianca Jagger la Studio 54

Liza Minnelli, Andy Warhol, creatorul de modă Halston, Jack Jr. Haleyși Bianca Jagger la Studio 54

 Patti Hansen. Nu era deloc de mirare dacă unii oaspeți (sau majoritatea lor) ar fi venit complet dezbrăcați la Studio 54

Patti Hansen. Nu era deloc de mirare dacă unii oaspeți (sau majoritatea lor) ar fi venit complet dezbrăcați la Studio 54

Woody Allen și Michael Jackson la Studio 54

Woody Allen și Michael Jackson la Studio 54

 

 

 

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *