Pages Menu
Categories Menu

Posted by on Jun 15, 2014 in Arts | 0 comments

A apărut un nou “mic Picasso” din România!

A apărut un nou “mic Picasso” din România!

Lucrarea unui artist de 80 de ani, alături de lucrarea unuia de doar 10

Lucrarea unui artist de 80 de ani, alături de lucrarea unuia de doar 10

 

Un posibil joc, așa, doar de amorul artei, ar fi să ne întrebăm care dintre lucrările de mai sus este făcută de un artist de 80 de ani și care de unul de numai 10. Sigur, o să-l recunoaștem imediat, în prima explozie de culoare, pe Richard Jackson, pe care oricum îl știam cu toții destul de bine încă din momentul în care a expus un câine supradimensionat care ridică piciorul spre unul dintre pereții unui muzeu californian.

Iar pe Luca Maiorescu o să-l cunoaștem abia acum, prezentat, firește, drept “micuțul Picasso”, ceea ce este și o bună ocazie să redefinim relația între termenii de comparație: orice copil talentat în artă este legat de Picasso (și nu cu Dali sau Rembrandt!), și se întâmplă asta, probabil, mai ales pentru că artistul spaniol părea a picta copilărește.

Nu este tocmai cazul lui Luca, în primul rând pentru că el este un admirator al lui Da Vinci, și poate tocmai de aceea, așa cum spun îndrumătorii lui, a abandonat destul de repede expresivitatea cromatică și liniile specifice unei vârste fragede, pentru a imagina o lume nouă, la fel de creativă, dar care respiră într-un ritm aproape serios și aproape matur. Tehnic, ar spune inițiații, spațiile sale capătă tridimensionalitate, iar formele îi sunt redefinite prin volum în clar-obscur.

Luca Maiorescu, la primul său vernisaj

Luca Maiorescu, la primul său vernisaj

Ca și Micuța Picasso de odinioară, Alexandra Nechita, fetița care fermeca în urmă cu niște ani lumea cu talentul ei, și noul mic Picasso Luca și-a petrecut primii ani de viață în Statele Unite. Băiatul a venit pe lume pe 2 noiembrie 2003, în Los Angeles, dar părinții lui au preferat să-l crească, alături de fratele lui, Philip, la București.

Ca și poveștile copiilor care nu ajung artiști, istoria celor care ajung începe chiar în primii ani, cu desene pe pereți și compoziții improvizate cu acuarelele uitate prin casă sau cu fardurile mamei. Diferența se simte pe la vreo cinci ani, să zicem, când talentul începe să fie recunoscut de alții. Exact aceasta este vârsta la care Luca a primit primul premiu pentru pictură, la un concurs organizat de UNESCO, în parteneriat cu Ministerul Educației. Pentru că a fost starul acestui concurs mai mulți ani la rând, părinții lui l-au îndrumat către profesioniști în domeniu, profesoara Fabiana Dima, de la Galeria Basil.

Vernisajul lui Luca Maiorescu de la Casa Vernescu

Vernisajul lui Luca Maiorescu de la Casa Vernescu

Am fost, în urmă cu câteva zile, la primul vernisaj al pictorului Luca Paul Maiorescu, organizat cu eleganță, la Casa Vernescu din București.

“Luca este mai degrabă înclinat spre partea de construcție și desen, ceea ce – dacă ne gândim la dorința lui de a deveni arhitect – este în deplină concordanță. A reușit destul de repede să folosească pensula asemenea creionului, atunci când i-am cerut ca desenul să fie realizat direct în pensulă. S-a adaptat cu succes celor două modalități de lucru, cel modern și cel clasic, reușind să treacă cu lejeritate prin ambele.

Îi este foarte ușor să construiască un peisaj urban sau un interior arhitectonic. Este foarte creativ și are o imaginație foarte bogată, din moment ce preferă temele de gen în locul studiilor clasice de mulaj. Am observant în cazul lui și o deschidere spre un univers cromatic expresionist. Este foarte meticulos în detalii, tinde spre perfectionism. În plus, am constatat o nouă direcție în abordarea lui, anume îmbunătătirea spațiului unei lucrări prin elemente decorative abstracte, ceva mai puțin întâlnit la categoria lui de vârstă”, spune Fabiana Dima, formator în artă și îndrumătorul lui Luca de la Galeria Basil.

Luca

Luca Maiorescu / Apollo

Luca Maiorescu /Laocoon

Luca Maiorescu /Laocoon

 

Luca Maiorescu / "Burano" (2014)

Luca Maiorescu / “Burano” (2014)

Luca_Portretul unui anotimp

Luca Maiorescu / Portretul unui anotimp

Luca Maiorescu/ Portretul colegului meu, Matei

Luca Maiorescu/ Portretul colegului meu, Matei

Luca Maiorescu / Cufarul

Luca Maiorescu / Cufarul

Luca Maiorescu / Visul

Luca Maiorescu / Visul

Micul pictor de acum, pe vremea în care să-i fure talentul micuței Picasso, Alexandra Nechita

Micul pictor de acum, pe vremea în care să-i fure talentul micuței Picasso, Alexandra Nechita

 

 

 

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *