Pages Menu
Categories Menu

Posted by on Apr 21, 2014 in Arts, Blog | 2 comments

Jackson Pollock, tragicul destin al unui geniu

Jackson Pollock, tragicul destin al unui geniu

Jackson Pollock picta, în manieră proprie, pânze de dimensiuni uriașe

Jackson Pollock picta, în manieră proprie, pânze de dimensiuni uriașe

Probabil că ați văzut deja filmul Pollock, al lui Ed Harris, o poveste care lua în 2000 un Oscar. Istoria dramatică a unui uriaș artist american, poate paranoid, poate ciudat, poate confuz, un tip care s-a luptat din greu cu demonii săi și a ars ca o torță, pentru a-și încheia scurt și stupid tumultosul destin, într-un mizerabil accident de mașină. Sigur, Pollock băuse.

De fapt, băuse chiar întreaga zi înainte să se urce la volanul Oldsmobile-ului său albastru, cu care a plecat spre casă, însoțit de tânăra Edith Metzger (care și-a pierdut și ea viața în accident), și de Ruth Kligman, muza mai multor artiști americani ai vremii și, de câteva luni, amanta lui Pollock.

Jackson era, de altfel, căsătorit de câțiva ani cu Lee Krasner, o pictoriță ai cărei părinți emigraseră din Basarabia, dar soția lui, deranjată de zvonurile despre aventura partenerului ei, plecase în Europa pentru întreaga vară. Moment pe care amanta nu a întârziat să-l speculeze și chiar în ziua în care Lee urca la bordul transtlanticului care avea s-o ducă spre Paris, a decis să se mute în locuința celor doi din apropierea New York-ului.

Ruth Kligman, în 1933

Ruth Kligman, în 1993

În ziua fatală, gașca se întorcea cu gând să continue petrecerea acasă. Jackson nu era doar beat, ci și foarte nervos, pentru că cele două tinere care aveau jumătate din vârsta lui ar fi fost ceva mai tentate să meargă la o petrecere în New York. Amețit bine, Pollock a apăsat pe acelerație, în urletele celor două, care îi cereau fie să încetinească, fie să le lase să coboare.

În cele din urmă a pierdut controlul volanului, mașina a zburat de pe șosea, iar artistul a murit pe loc, decapitat. Capul său s-a zdrobit de un copac. Ruth a supraviețuit și mai târziu, în 1974, avea să scrie și o carte de memorii, “Love Affair: A Memoir of Jackson Pollock”, o poveste despre aventura ei cu marele artist.

Pollock, de altfel s-a luptat cam toată viața cu anumiți demoni ai săi, printre care și alcoolismul, pe care a încercat să-l controleze inclusiv într-o lungă și minuțioasă terapie jungiană, asistat de somități în materie, ca Joseph Henderson și Violet Staub de Laszlo. Mai de curând s-a emis ipoteza că, cel mai probabil, Pollock suferea de tulburare bipolară, perspectivă din care opera sa a fost descifrată de unii mai degrabă ca o înșiruire de concepte și arhetipuri jungiene.

Exisă, însă, și alte păreri. În secolul XXI, câțiva fizicieni, alături de matematicianul Richard Taylor, avansau ipoteza că operele lui Pollock arată proprietățile fractalilor din matematică. Experții își imaginau că artistul avea intuiția naturii mișcării haotice și asta cu mai bine de zece ani înainte să apară Teoria Haosului.

Alți teoreticieni au sugerat că Pollock a reprodus în lucrările sale cele mai populare teorii cu privire la timp, pentru a da operelor sale o profunzime nemaivăzută până atunci. Arhetipuri sau fractali, Pollock a fost considerat în epoca sa poate cel mai important pictor american, iar MoMa, prestigioasa Tate din Londra, Guggenheim și cam toate muzeele și galeriile mari ale lumii i-au făcut reverențe, atât în timpul vieții, cât și în retrospective in memoriam.

JACKSON POLLOCK

Jackson Pollock a murit în  ’56, dar ați fi putut jura că e un tinerel care experimentează contemporan, eventual adăugând talentului său și o poveste de marketing numai bună pentru avangardiști. Nimic nou sub soare, veți spune, nu inventăm noi roată. Pollock a trăit 44 de ani, dar în bună parte a scurtei sale vieți a cunoscut faima, ca artist rebel și una dintre figurile proeminente ale expresionismului abstract, cu aripa sa extremă, drip painting.

Alcoolic – dar genul ăsta de patimi sunt obișnuite la creativi -, și prieten cu Marcel Duchamp – tipul căruia i face nedreptatea de a fi reținut mainstream doar pentru că, în 1917, îndrăznea să expună un pisoar într-o galerie celebră, intitulând instalația “Fântâna” (O lucrare care, de altfel, a fost votată în 2004, de un juriu compus din 500 dintre cei mai importanți artiști și critici britanici, drept cea mai influentă opera de artă a secolului XX).

Dacă n-ar fi murit așa de timpuriu, ar fi devenit, probabil, și cel mai scump artist american. Lucrarea Blue Poles, semnată de Pollock, a fost cumpărată în 1973 cu două milioane de dolari de National Gallery of Australia.

În noiembrie 2006, lucrarea Nr. 5 (de la o vreme Pollock a încetat să dea titluri lucrărilor sale, preferând să le numeroteze) a devenit cea mai scumpă pictură din lume, fiind vândută în cadrul uneo licitații cu 140 de milioane de dolari. Un alt record avea să fie stabilit în 2004, lucrarea nr. 12 a fosy vândută, în cadrul unei licitații organizate de Christie’s la New York, cu 11,7 milioane de dolari. Anul trecut, lucrarea nr 19 a fost vândută cu 58.363.750 de dolari.

JACKSON POLLOCK

Jackson Pollock, fotografiat alături de amanta sa, Ruth Kligman, chiar cu puțin înainte de accidentul fatal din 1956. Vreme de 57 de ani, Ruth a pretins că Pollock a pictat pentru ea, ca o declarație de dragoste, lucrarea "Red, Black & Silver".

Jackson Pollock, fotografiat alături de amanta sa, Ruth Kligman, chiar cu puțin înainte de accidentul fatal din 1956. Vreme de 57 de ani, Ruth a pretins că Pollock a pictat pentru ea, ca o declarație de dragoste, lucrarea “Red, Black & Silver”.

Pollock, alături de soția lui, Lee Krasner, în 1949. Fotografie publicată de Daily Mail

Pollock, alături de soția lui, Lee Krasner, în 1949. Fotografie publicată de Daily Mail

 

2 Comments

  1. Fotografia lui Ruth Kligman e din 1993, nu din 1933, cand avea doar trei ani 🙂

    • Drept! Multumim! 🙂

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *